Stappenplan voor het vinden van de beste lening

Het kan zo zijn dat je op een punt komt dat je een lening moet afsluiten om een bepaalde financiering te kunnen doen. Wanneer je op dit punt staat moet je natuurlijk kijken naar de mogelijkheden die er zijn. Welke lening het beste bij jou past, hangt volledig af van je persoonlijke situatie. Hierdoor kunnen we niet één lening aanwijzen die de beste lening is voor iedereen. Toch vinden veel mensen het lastig om een goede lening te vinden. Met dit stappenplan hopen we het voor deze mensen een stuk makkelijker te maken.

Stap 1 – Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

In Nederland heb je de keuze tussen twee verschillende soorten leningen die je kan afsluiten, namelijk een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen waardoor voor elk leendoel een andere lening de beste kan zijn.

Persoonlijke lening

Om te beginnen heb je de persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening heb je een zekerheid die je bij doorlopend krediet niet hebt. Wanneer je een persoonlijke lening afsluit ontvang je in één keer het volledige leenbedrag. Dit bedrag zal je aflossen door elke maand een vast bedrag terug te betalen gedurende de looptijd die je van tevoren afspreekt. Wanneer je een persoonlijke lening afsluit, weet je dus precies wat de lening je zal kosten en hoeveel je maandelijks moet betalen. Het is de ideale lening voor aankopen waarvan je van tevoren het exacte bedrag al weet, aangezien je precies het bedrag kan lenen wat jij nodig hebt.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet heb je de zekerheid niet. Bij deze vorm van lenen sluit je een kredietlimiet af en tot je dit limiet hebt bereikt kan je zelf bepalen hoeveel en wanneer je geld opneemt. Wanneer je geld hebt opgenomen, betaal je elke maand een percentage hiervan terug. Hiernaast betaal je enkel rente over het geld wat je hebt opgenomen. Je kan er dan ook voor kiezen om afgelost geld opnieuw weer op te nemen. Het is dus een enorm flexibele vorm van lenen waar geen looptijd aan vast zit. Door deze flexibiliteit zal de rente wel een stukje hoger ligger als bij een persoonlijke lening. Het is de perfecte lening voor betalingen waar de kosten kunnen oplopen, zoals bij een verbouwing.

Stap 2 – Binnen welke periode wil je het bedrag terugbetalen

Wanneer je een keuze hebt gemaakt van de soort lening die je wilt hebben, dan is het belangrijk om te kijken naar de tijd waarin je het bedrag wilt terugbetalen. Bij een persoonlijke lening kies je van tevoren een exacte looptijd. Een langere looptijd zal ervoor zorgen dat je maandelijkse lasten minder hoog zijn, maar met een lange looptijd zul je over het geheel wel meer rente betalen. Bij een doorlopend krediet kies je een bepaald aflospercentage wanneer je geld opneemt. Dit zal een paar procent zijn van het geld wat je hebt geleend. Dit bedrag betaal je maandelijks terug. Hiernaast betaal je ook nog elke maand rente over het geld wat je hebt geleend.

Stap 3 – De juiste lening vinden

Wanneer je precies weet wat voor lening je wilt hebben is het belangrijk om te kijken waar je de beste lening kan vinden. Er zijn enorm veel verschillende aanbieders in Nederland en daarom is het belangrijk om te kijken welke van deze aanbieders de lening die jij gaat wilt aanbiedt met de goedkoopste rente. Deze kan je vinden door leningen te vergelijken. Leningen vergelijken is tegenwoordig enorm eenvoudig door de websites waarop je rentes kan vergelijken.

Stap 4 – Voorwaardes controleren

Wanneer je de goedkoopste lening hebt gevonden is het altijd belangrijk om de voorwaardes even goed te controleren. Bij sommige geldverstrekkers krijg je bijvoorbeeld een boete wanneer je extra wilt aflossen. Dit kan natuurlijk tegenvallen wanneer je graag zelf wilt kunnen bepalen om extra geld af te lossen.

Stap 5 – Lening aanvragen

Wanneer je zeker weet dat je een lening hebt gevonden kan je gratis deze lening gaan aanvragen. Vervolgens zul je een offerte op maat krijgen. Het is altijd belangrijk dat je de inhoud van de offerte goed doorneemt om misverstanden te vermijden.

Over het algemeen is het vinden van de juiste lening dus heel eenvoudig mits je de juiste stappen volgt. Voordat je op zoek gaat naar een lening is het wel belangrijk dat je goed nadenkt over het belang van de lening. Soms kan het namelijk verstandiger zijn om nog even geld te sparen in plaats van een lening af te sluiten. Over een lening betaal je namelijk een flinke rente, waardoor het een stuk duurder is als geld sparen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*