Hoe moet ik een bedrijfsauto verzekeren?

bedrijfsauto verzekeren

Zakelijk rijden, veel ondernemers kiezen hiervoor. Dit is natuurlijk niet gek want dit brengt een hoop voordelen met zich mee. Mocht jij een auto op de zaak gekocht hebben, dan heb je de mogelijkheid om afschrijvingen en financieringslasten zakelijk af te trekken. Ben jij van plan om een auto zakelijk aan te schaffen? Verdiep je dan goed in alles dat hierbij komt kijken. Zo zal je een bedrijfsauto bijvoorbeeld ook moeten verzekeren. Wil jij een bedrijfsauto verzekeren en vraag jij je af hoe je dit moet doen? Dan is het goed dat je bij dit artikel bent uitgekomen. In dit artikel geven we jou namelijk handige informatie over het verzekeren van je bedrijfsauto. 

Een bedrijfsauto verzekeren om verschillende redenen

Heb jij onlangs een bedrijfsauto aangeschaft? Dan ben je verplicht om deze zakelijk te verzekeren. Het is dus niet mogelijk om de auto particulier te verzekeren. Mocht jij een bedrijfsauto particulier verzekeren en rijd je schade? Dan ben je in de meeste gevallen niet verzekerd. Rij jij met je bedrijfsauto ook privé en veroorzaak jij tijdens een privérit schade? Dan ben je meestal wel verzekerd. 

Wil jij een zakelijke autoverzekering afsluiten? Bepaal dan eerst goed welk type verzekering je af moet sluiten. Er zijn namelijk verschillende soorten bedrijfsauto’s en voor iedere type bedrijfsauto is er een bepaalde verzekering. Mocht jij bijvoorbeeld een reguliere personenauto van de zaak hebben, denk hierbij aan een auto voor in de zakelijke dienstverlening. Dan zal je een zakelijke personenautoverzekering af moeten sluiten. Ben jij actief in de horeca, bouw of detailhandel en heb jij een bestelauto? Dan zal je een bestelautoverzekering af moeten sluiten.

Verschillende dekkingsvarianten

Wanneer je een bedrijfsauto gaat verzekeren, dan zal je ook moeten bepalen voor welke dekkingsvariant je kiest. Er zijn drie soorten dekkingsvarianten, onderstaand omschrijven we ze in het kort voor je.

Wettelijke Aansprakelijkheid

Mocht jij je auto WA willen verzekeren? Dan kies je voor een basisverzekering. In Nederland ben je verplicht om je bedrijfsauto minimaal WA te verzekeren. Je bent dan verzekerd als je schade bij iemand anders veroorzaakt. Mocht je schade aan je eigen auto maken, dan wordt dit dus niet vergoed.

Beperkt casco

Deze dekking kan het beste omschreven worden als een aanvulling op je WA-verzekering. De meeste mensen sluiten deze verzekering af als ze een oudere auto hebben aangeschaft. Je bent met deze dekking ook verzekerd tegen financiële schade die is ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld brand, aanrijding met een dier, diefstal of schade door noodweer.

Volledig casco

Wil jij een bedrijfsautoverzekering en kies jij ervoor om dit volledig casco te doen? Dan ben je beschermt tegen vrijwel alles. Mocht je bijvoorbeeld zelf schade maken aan je auto, dan ben je ook verzekerd. Het is verstandig om voor deze verzekering te kiezen als je een nieuwe auto hebt of een auto die veel waard is.

Wat kan ik nog meer doen?

Heb jij voor een van de bovenstaande verzekeringen gekozen en wil jij je auto nog beter verzekeren? Dan kan je je bedrijfsauto ook nog aanvullend verzekeren. Ben jij benieuwd naar welke aanvullende verzekeringen er zijn? Lees dan verder!

Aanvullende verzekering voor accessoires

Heb jij onderdelen in je auto die later op de auto zijn aangebracht? Opties die dus niet in de fabriek zijn aangebracht? Dan kan je er ook voor kiezen om deze te laten verzekeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beveiligingssysteem dat je hebt laten aanbrengen.

Een schadeverzekering voor inzittenden

Wil jij ervoor zorgen dat alle inzittenden verzekerd zijn bij een ongeval? Dan zal je een schadeverzekering voor inzittenden af moeten sluiten. Ook wanneer de bestuurder zelf aansprakelijk is zal de schade vergoed worden. Je kunt hierbij denken aan schade van bijvoorbeeld kleding, smartengeld maar ook aan overlijden. 

Ongevallenverzekering voor inzittenden

Wanneer je een ongevallenverzekering voor inzittenden afsluit, dan krijgen de inzittenden of hun nabestaanden een uitkering bij blijvende invaliditeit of bij overlijden.

Een auto zakelijk leasen

Een zakelijke auto kopen is dus iets dat veel gebeurt. Echter is dit niet de enige manier van zakelijk rijden. Veel ondernemers kiezen er namelijk ook voor om een auto te leasen. Wanneer je ervoor kiest om een auto te leasen, dan zal je er ook voor moeten zorgen dat deze verzekerd wordt. Dit is echter wel afhankelijk van de manier van leasen. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je een auto kunt leasen. Onderstaand zullen we deze verschillende manier van leasen omschrijven.

Operational lease

Operational lease is een zeer populaire vorm van leasen. Wanneer je kiest voor operational lease, dan krijg je de beschikking over een gloednieuwe auto. Je sluit een contract voor een aantal jaar af en als je netjes betaald kan je deze periode dus in je nieuwe auto rijden. Met operational lease word je volledig ontzorgd. Zo hoef je bijvoorbeeld niet je bedrijfsauto te verzekeren omdat dit allemaal al voor je geregeld wordt en bij de leaseprijs inbegrepen zit. Dit geldt ook voor de wegenbelasting en het onderhoud. Kortom, je hoeft nergens meer naar om te kijken. Het enige nadeel van operational lease is dat de auto uiteindelijk niet van jou wordt.

Shortlease

Shortlease is eigenlijk een vorm van operational leasen. Echter is shortlease, (zoals de naam al zegt) het leasen van een auto voor een korte periode. In veel gevallen gaat het dan om een contract van maximaal twee jaar. 

Financial lease

Een andere vorm van leasen waar veel ondernemers voor kiezen is financial lease. Met financial lease koop je de auto en betaal je hem in termijnen. Je kunt vooraf en achteraf een aanbetaling doen, echter kan je ook maandelijks meer betalen. De verzekering, wegenbelasting en het onderhoud komt wel voor eigen rekening. Kortom, je zult je weer moeten verdiepen in hoe je je bedrijfsauto het beste kunt verzekeren.

Het is aan jou om te bepalen op welke manier jij je auto wil verzekeren. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden en ook het leasen van een auto kan interessant zijn. Hopelijk heeft dit artikel jou voldoende informatie gegeven om uiteindelijk een goede keuze te maken.