Goud kopen Amsterdam: waar doe je dat?

Voor het handelen in goud kun je de hele wereld over vliegen. Er bestaat geen land in de wereld waar goud geen waarde heeft, en waar men niet geïnteresseerd is in dit edelmetaal. Dat is al duizenden jaren zo, simpelweg omdat goud los staat van maatschappelijke en economische invloed. Waar aandelen en wisselkoersen van valuta grote pieken en diepe dalen kunnen hebben, deint de goudkoers hoogstens een beetje op en neer. En dat is de voornaamste reden dat goudhandelaren en slimme investeerders al millennia zweren bij goud kopen: de investering betaald zich namelijk bijna gegarandeerd terug.

Gelukkig hoeven we echter niet de hele wereld over te vliegen, want ook dichter bij huis floreert de handel in goud, zilver en andere edelmetalen. Niet alleen nu, maar al sinds honderden jaren doen handelaren die willen goud kopen Amsterdam aan. De stad is al duizenden jaren een belangrijke overslagplaats voor goederen, en het was de eerste stad waar een heuse aandelenbeurs ontstond. En die oude handelsgeest heeft de stad nog steeds niet verlaten: nog steeds vind je in Amsterdam honderden verschillende nationaliteiten, die van over de hele wereld hun kennis en expertise mee hebben genomen. Kortom: Amsterdam is voor goud kopen een goede plek om te zijn. Maar waar moet je op letten als je in onze hoofdstad goud wil kopen, en welke partij moet je vertrouwen?

Veel keuze, maar niet altijd betrouwbaar

Door de bloeiende handelsgeest van Amsterdam is er vandaag de dag een eindeloze variatie aan goudhandelaren en andere handelsbedrijfjes te vinden. Als we deze grote groep firma’s van dichtbij bekijken en ze willen onderscheiden, kunnen we al gauw een belangrijk verschil zien: vakmensen en opportunisten.

De lange geschiedenis van de goudhandel en het juweliersschap loopt al lange tijd synchroon met de historie van Amsterdam. Sinds de gouden eeuw zijn er al belangrijke families actief in deze handel, en dat maakt dat er vandaag de dag maar een selecte groep juweliers en goudhandelaren zijn die kunnen spreken van een bepaalde ethiek en liefde voor het vak. Een goed voorbeeld is de familie Baldev: in Amsterdam al sinds de jaren ‘70 van de vorige eeuw actief, en daarvoor generaties lang in India. Dit is een door de wol geverfd familiebedrijf, dat – naast expertise, ervaring en connecties – vooral beschikt over een georven liefde voor het vak. Dit is het soort vakmensen dat je wil tegenkomen tijdens je zoektocht naar een betrouwbare partij. Een bedrijf dat niet drijft op snel geld verdienen, maar op kennis en integriteit over het vak, de goudkoers en inzichten op lange termijn.

Aan de andere kant van het spectrum hebben we de grote groep opportunisten. Dit zijn kleine, snel uit de grond gestampte ondernemingen, die erop gebrand zijn zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld te verdienen. Ze hebben de slimme keuze gemaakt de goudhandel in te stappen, want dat is nou eenmaal een winstgevende tak van sport. Deze kleine bedrijfjes hebben vaak opvallende, schreeuwende websites en social media pagina’s, en zijn vooral te herkennen aan ogenschijnlijk voordelige aanbiedingen. Het is bijna grappig te noemen dat ze, waar ze aan de ene kant vaak stunten met prijzen, ze in den beginne nooit transparant zijn over de eindprijs. Die laten ze zo lang mogelijk in het midden. Kortom: ze laten de klant zo lang mogelijk in onzekerheid over wat hij of zij uiteindelijk zal betalen (of ontvangen, als het inkopers betreft). Tot de klant al zo diep in gesprekken en overeenkomsten zit dat die niet meer terug kan. Resultaat: de klant betaalt veel te veel voor het goud dat gekocht wordt.

goud kopen

Kaf van het koren

Het is dus belangrijk dat je bij het kopen van goud in Amsterdam rekening houdt met deze scheiding in verschillende aanbieders. Over het algemeen kunnen we zeggen dat tien procent van de handelaren betrouwbaar en transparant is, en zo’n negentig procent snel een slaatje wil slaan. Maar waar herken je een goede, integere handelaar aan? Oftewel – hoe scheidt je het kaf van het koren, en waar moet je op letten? Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van punten waar je een goede handelaar aan herkent. Een goede handelaar zal:

  • Direct de actuele goudprijs per gram met je bespreken. Die is overal op internet te vinden, en wisselt dagelijks. Je doet er dus goed aan deze van te voren te bekijken. Maar een goede handelaar zul je er nooit op betrappen de waarheid achter te houden.
  • Oor hebben voor je verhaal. Veel mensen zitten in de goudhandel om uiteenlopende redenen, en er wordt vaak met hoge bedragen gewerkt. Er zit voor een integere handelaar altijd meer achter een transactie dan alleen maar geld.
  • Snel over de brug komen met wat de aankoop jou uiteindelijk zal kosten.
  • Je willen helpen met randzaken als de opslag of eventuele transport van je aangekochte goud.

Dit zijn zaken die een malafide handelaar niet aan zal bieden, om twee redenen: de eerste is dat zo’n onbetrouwbare handelaar vaak simpelweg de vakkennis en ervaring niet heeft om je dit te kunnen bieden. En de tweede reden ligt nog meer voor de hand: dit zijn zaken die tijd en geld kosten. En laat dat nou net de belangrijkste reden zijn voor een handelaar om een malafide praktijk te starten: snel geld verdienen, en niets ‘verspillen’ aan eerlijke service.

We hopen je hiermee van goede informatie te hebben voorzien, zodat jij op eigen kracht verder kan met je zoektocht naar een geschikt bedrijf om jouw goud te kopen.