De werking en de voordelen van indexbeleggen

leren indexbeleggen

Misschien heb je al eens van indexbeleggen gehoord, maar wat houdt het precies in en wat zijn precies de voordelen van het beleggen in een aandelenindex? In dit artikel ga ik dieper in op wat indexbeleggen inhoudt en ik zet de verschillende voor- en nadelen van deze beleggingsvorm op een rij.

Wat is indexbeleggen precies?

Wat is indexbeleggen en hoe werk indexbeleggen? Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen. Als je belegt in een aandelenindex, beleg je tegelijkertijd in een aantal geselecteerde aandelen die voldoen aan een aantal criteria. De hoogte van de koers is het gewogen gemiddelde van deze aandelen tezamen. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld de AEX (Amsterdam Exchange Index), welke bestaat uit de 25 grootste en meeste verhandelde beursgenoteerde bedrijven aan de Euronext Amsterdam.

Indexbeleggen gebeurt aan de hand van handelsinstrument trackers, in vaktermen ETF’s (Exchange Traded Funds) genoemd. Als de waarde van de index stijgt, stijgt de waarde van je portefeuille en maak je winst.

De voor- en nadelen op een rij

Het beleggen in indexen kent een aantal verschillende voordelen. Zo breng je door het beleggen in een index op een snelle en eenvoudige manier spreiding aan in je portefeuille: een belangrijke voorwaarde om het risico op beleggen te beperken. Daarnaast zijn de beheerskosten relatief laag, wat indexbeleggen een geschikte beleggingsvorm maakt voor beginnende beleggers.

Als nadeel van indexbeleggen wordt vaak genoemd dat je nooit meer rendement kunt behalen dan dan de index zelf, al kun je je afvragen of dit echt een nadeel is.

Wil je meer weten over indexbeleggen of over een andere vorm van beleggen? Neem dan eens een kijkje op https://www.beursgenoten.nl.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*