De noodzaak van medisch onderzoek

geneesmiddelenonderzoek

De afgelopen paar eeuwen is de levensverwachting fors gestegen. Hierbij spelen verschillende factoren een rol. Denk hierbij aan toegenomen hygiëne en betere hulp bij bevallingen. Een derde, heel belangrijke factor is de toename van de kwaliteit van de zorg. Dit was niet mogelijk geweest zonder medisch onderzoek en/of geneesmiddelenonderzoek.

Waar de focus van medisch onderzoek vroeger vaak lag op het verlengen van leven gaat geneesmiddelenonderzoek tegenwoordig ook steeds vaker over het verhogen van de kwaliteit van leven. Geneesmiddelenonderzoek kan dus levens redden en de kwaliteit van leven verhogen. Daarom is het zo belangrijk dat dit onderzoek uitgevoerd word.

Ook kan medisch onderzoek geld besparen. Dat zit zo. De zorg kost de overheid jaarlijks erg veel. Dit komt omdat de behandeling van ziekten nou eenmaal veel (kan) kost(en). Medisch onderzoek kan leiden tot nieuwe inzichten over het al dan niet goedkoper behandelen van ziekten waardoor niet alleen de patiënt een gunstigere ziekteverloop heeft maar ook nog eens geld wordt bespaard. De eerlijkheid gebied te zeggen dat medisch onderzoek ook veel kost en dat sommige nieuwe behandelingen erg prijzig zijn. Toch zie je vaak in de praktijk dat deze behandelingen geen alternatief is om een patiënt te genezen of zijn/haar klachten te verlichten.

geneesmiddelenonderzoek

Daarnaast is medisch onderzoek erg belangrijk voor het maken van beleid. Nu met de Coronacrisis is dit natuurlijk duidelijker dan ooit. Dit neemt niet weg dat ook voor de Coronacrisis medisch onderzoek vaak aan de basis lag van beleid of beleidsadviezen. Dit heeft dan weer indirect tot gevolgd dat mensen een hogere kwaliteit van leven hebben.

Samengevat heeft medisch onderzoek via de zorg (direct) en via beleid (indirect) invloed op de kwaliteit van leven van ons allemaal en heeft het ook potentie om behandelingen goedkoper te maken. Het is daarom ook uitermate belangrijk dat medische onderzoeken blijven doorgaan onderweg naar een betere toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *